Н.Зеленогорски: Имаме куража да влезем в управлението на държавата
Н.Зеленогорски: Имаме куража да влезем в управлението на държавата / dariknews.archive

С химните на Република България и на Европейския съюз започна срещата на "Движение България на гражданите" в Плевен по повод представянето на листата на партията с кандидати за 15-ти многомандатен избирателен район - Плевен.

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

Очевидно е, че управляващите, които уж си заминаха, но всъщност още не са, не се справиха добре през тези 3 години и половина - да кажем ясно и категорично - те се провалиха и то по такъв начин, че ще оставят дълбока следа на провала си в българската история. Това каза водачът на листата на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски при откриването на срещата.

Той каза, че макар и член на ЕС, България продължава да бъде най-бедната страна в Европа. "Почти 50 % от хората са на границата на бедността, за съжаление в България през последните 3 г. и половина бяха ликвидирани 100 хиляди фирми и има нови 400 хиляди безработни.
"Не искам да говоря за бизнеса - за политическия рекет, за държавния натиск, защото това правителство ще остане като пример в историята за това как не трябва да се прави бизнес и как не трябва да се създават правила.
Искам да кажа ясно, че те се провалиха не само в здравеопазване, образование, в начин да насърчиш икономиката, в социалната политика, но те се провалиха и в политиката, свързана с това - да дадем един шанс и възможност на чуждестранните и местни инвеститори да създадат нови работни места и това да гарантира успешното икономическо развитие на страната.

За мен през тези години беше упражнен геноцид върху българските пенсионери и нека да се каже ясно - 850 хиляди български пенсионери получават пенсии под екзистенц минимума за България, а той е 240 лв. Има европейски правила, според които не трябва държава, член на ЕС да допуска подобно нещо. Поради тази причина български пенсионери в момента съдят България в Европейския съд и ако България бъде осъдена, ще има тежки санкции.

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

Що се отнася до местната власт, широко прокламираните успехи на ГЕРБ по овладяване на престъпността, сигурността, обществения ред се оказаха един балон, който пукна - нашите роднини, близки и приятели, които живеят в малките населени места са под ежедневната угроза за собствения си живот и за своята собственост.

Ние смятаме, че България трябва да бъде модел за успешно развиваща се страна, в която просперитетът и спазването на човешките права ще бъдат в основата, а през тези години бяха нарушавани драстично.
Да гарантираме такъв бизнес климат, че да се създадат нови 150 хиляди работни места, високо здравеопазване и образование и нашите приоритети са много ясни в тази посока. Разбира се, също и действаща съдебна власт.

Ние сме за индексации по швейцарското правило на пенсиите и за възможно поетапно повишаване на доходите. И нещо, което е от нашата специалност с Георг и с нашия отбор - местно самоуправление, строителство , регионално развитие - смятаме, че трябва да се създаде специално министерство за дунавския район, защото в Северна България нещата се развиват много по-зле в сравнение с и Южна България.

Причината е може би в това, че правителството положи усилия да инвестира в Южна България, но не направи нищо за магистрала Хемус и за пътищата в Северна България.

Найден Зеленогорски каза още, че много важно за "България на гражданите" е това, да се засили функционалната и финансовата децентрализация на българските общини.

"Един от основните въпроси е как да решим проблемите със санирането на жилищата в България, защото ако продължим с темповете, с които досега се работеше по санирането на панелните сгради, ще са необходими около 500 години, за да го направим, само че лошото е, че след няколко години блоковете буквално ще започнат да падат и да убиват хора.

Логично е да се търси нов подход и този, който предлагаме ние е - санирането на панелни жилища и сгради да става със средства на ЕС и на държавния бюджет, с нулево участие от страна на гражданите, защото жизненият стандарт е на такова ниво, че не можем да си го позволим.

Тази идея в началото изглеждаше малко странна, но след като ние я промотирахме , се оказа, че ГЕРБ веднага я хвана и успяха да убедят Европейската комисия на този етап, че участието на европейските фондове ще бъде вече не 50%, а75 % и че е възможно през социални фондове да се помогне особено на тези хора, които нямат възможност да участват със своя дял.
Така че когато даваме хубави идеи, не се притесняваме, че ни ги крадат- важното е да ги реализираме и аз съм сигурен, че ние можем да го направим". Зеленогорски посочи пример с Букурещ, където се санират 1000 блока без участието на гражданите. Той подчерта, че това е изключително важно, защото в страната има 800 хиляди панелни жилища.

"Нашата програма, която разработихме с помощта на блестящи експерти е абсолютно реалистична, възможна и изпълнима и ние ще се стремим да го направим. Имаме куража и волята да влезем в управлението на държавата и да се справим с проблемите, които са представени на нашето внимание. Аз съм убеден, че ние ще се справим изключително добре не само в Плевенска област, а и в България и ще бъдем един от доминиращите фактори в следващия български парламент", каза Найден Зеленогорски.

„Никога не съм си мислила, че осем години след членството ни, аз ще изпитвам такъв страх за страната ни. Ние не се присъединихме, за да останем най-бедната страна, не се присъединихме, за да бъдем на последно място по доходи, образование, продължителност на живота. Тогава си мислех - „Пристигнахме. Ще им покажем, че можем - не сме нито по- глупави, нито по- мързеливи". Това Каза Меглена Кунева след представянето на кандидатите от листата на „Движение България на гражданите".

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

"Преди 23 години започна един сложен и труден път - противречив и изпъстрен със залитания и пропадания но път, който води към семейството на европейските народи", каза Георг Спартански - председател на сдружение "България на гражданите".
„Сега ние си здаваме въпроса „Къде се намираме по този път и се оказва, че мечтата за нормалност - мечтата всеки от нас да се чувства достоен българин и европеец е дълбоко заметена под мръсния килим на българската политика".

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

Георг Спартански коментира управлението на ГЕРБ през последните три години и половина. „Това не е дясна партия, не е демократична и изобщо не е партия, а това е една банда от милиционери, която ни върна в най-мрачните години, непосредствено след Втората Световна война", каза Спартански и посочи факти като фалшифицирането на изборни резултати, съсипването на бизнеса, довеждането на пенсионерите до просяшка тояга.

Цитирайки лидера на Движение Блгария на гражданите" Меглена Кунева, Спартански каза, че българското население се спасява поединично и се извършва евакуация на гражданите на България.

„Тази евакуация не е предизвикана отвън. Ние сме принудени да изпращаме децата си с китка здравец, напоена с нашите сълзи, за това, защото в държавата няма перспектива, няма нормалност, няма мечти. За това си мисля, че си струва да помечтаем - да положим усиля, България да се превърне в нормална държава, каквато дължим на своите деца, но за тази цел трябва да си почистим градинката".
Георг Спартански припомни наскоро отминалта акция „Да изчистим България за един ден". „Аз мисля, че същинската акция ще бъде на 12-ти май, когатоние трябва, можем и ще си почистим къщата".

„Да сложим край на това мрачно, тоталитарно, бездуховно и грабителско управление, което унищожи институциите и държавността и ни направи феодално имение на няколко души, самозабравили се в своята наглост", каза Спартански. Той изрази своята убеденост, че хората имат сили да се борят за мечтите си.
„Разбира се, можем да го направим само заедно и затова, нека си изчистим къщичката на 12-ти май - „На 12-ти - без 15...", каза Георг Спартански и подчерта, че победата ще бъде за България.

По време на срещата, на гостите на събитието бяха поднесени елегантни музикални изпълнения от популярни в Плевен и страната плевенски музиканти.

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo

НЗеленогорски Имаме куража да влезем в управлението на държавата
netinfo