123
123 / obshtina guljanci
На официална церемония, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков и кметът на село Искър Стефан Тодоров откриха новия мост над река Искър. Събитието уважиха председателят на ОбС-Гулянци Огнян Янчев, общински съветници, кметове на кметства от община Гулянци и община Долна Митрополия, ръководители на институции, представители на фирмата изпълнител, десетки жители и гости на Искър.

123
obshtina guljanci

Преди да пререже лентата на обекта, кметът Лъчезар Яков поздрави присъстващите и подчерта значението на моста за хората и земеделските стопани, за които години наред е представлявало трудност да стигнат до обработваемите земи отвъд реката. Кметът на Искър Стефан Тодоров благодари на общинското ръководство, администрация и на фирмата изпълнител за положения труд и усилия работата да приключи качествено и в срок, въпреки трудностите съпътствали строителството.
Отец Асен освети новата придобивка и хората имаха възможност да се разходят по моста.

123
obshtina guljanci

Съоръжението е от типа "Среден автопътен разглобяем мост"/САРМ/ и е изграден за 239 400 лева, осигурени от бюджета на община Гулянци. Мостът е с дължина 40 метра, с една лента за движение на превозни средства и товароносимост 20 тона. Той осъществява пряка връзка между селото и над 10 000 декара обработваеми земи, гори и пасищата от другата страна на реката. Благодарение на моста се избягва дългият 25 километра обходен маршрут, който хората в продължение на години бяха принудени да изминават, за да стигнат до нивите и собствеността си.

123
obshtina guljanci

Освен това землището е с исторически дадености от римско време и моста и подходите към него създават по-добри и приятни условия за туризъм.
Празникът за жителите и гостите на с. Искър продължи в центъра на селото с традиционния курбан за здраве и благоденствие, който кметството организира ежегодно на 11 май в чест на пророка Еремия. Отец Асен освети храната и напитките и всички седнаха на обща трапеза на площада. Кметът на селото Стефан Тодоров поздрави множеството и разказа повече за празника и традицията. Кметът на общината Лъчезар Яков подари на кметството картина и пожела здраве, благоденствие и радост. „Пазете традициите, обичайте родния край, бъдете единни и в празника, и в делника!” – призова той.

123
obshtina guljanci