Марк Джилиоти: Плевенските филхармоници свирят с много сърце, душа и емоция
Марк Джилиоти: Плевенските филхармоници свирят с много сърце, душа и емоция / archive.dariknews

На 4 септември 2014 г. от 19:00 часа, Плевенска филхармония ще поднесе на публиката си своя предсезонен концерт в залата на ДКТ "Иван Радоев" в Плевен. Специални гости на Плевенска сцена ще бъдат диригентът от Филаделфийската филхармония Марк Джилиоти и солистът на филхармонията във Филаделфия Джон Коен - виолончело.

Пред Дарик, маестро Джилиоти сподели впечатленията си от България, Плевен и музикантите от плевенския симфоничен оркестър:

Маестро Джилиоти, как стана така, че дойдохте да дирижирате оркестъра на Плевенска филхармония?

Първият път, когато дойдох в България беше за един концерт с Пловдивския симфоничен оркестър. Само бях чувал за България от моя приятел Джон Коен, който е виолончелист във филхармонията във Филаделфия, и който ще бъде солист на концерта тази седмица в Плевен.
като приятел на страната ви той ми каза, че България е една много красива страна и, че тук се прави много хубава музика на много добро ниво.

Чрез моя мениджър аз дойдох първо да дирижирам в Пловдив Трета симфония от Брукнер - през февруари миналата година/2013/. Радвам се много, че малко по-късно - през април отново дойдох в България за концерт в Пазарджик. За тази година планирах идването ми в Плевен и ето, че това е моето трето пребиваване в тази прекрасна страна, и дирижирам вече трети български оркестър, което силно ме впечатлява.

В тази връзка, как бихте определили първите, всъщност часове от работата с Плевенска филхармония?

Много силно впечатление ми направи работата с Плевенска филхармония. Музикантите свирят технически много добре, но също така, те влагат много сърце, душа и емоция в свиренето си и аз харесвам именно това. Работата с музикантите от плевенския симфоничен оркестър просто ми доставя удоволствие.

Планирате ли ново гостуване на плевенска сцена?

Много бих искал да се върна отново и да работя заедно с Плевенска филхармония. Аз много харесах България и дори се опитвам вече да говоря малко български език, нещо което е доста трудно за един американец. За България научих също и от мой много добър приятел - също диригент, който живее в Щатите - Росен Миланов. Той е асоцииран диригент на Филаделфийската филхармония и беше всъщност моят първи контакт с българските музиканти изобщо. Очаквам моите следващи срещи с плевенските симфонични музиканти.

Желая много голям успех на Плевенската филхармония, както и на нейния нов директор Любомир Дяковски, който е безспорно един добър мениджър!