Любомир Петков: В Общински съвет Плевен цари циганско лято
Любомир Петков: В Общински съвет Плевен цари циганско лято / Дарик Плевен
Любомир Петков: В Общински съвет Плевен цари циганско лято
36389
Любомир Петков: В Общински съвет Плевен цари циганско лято
  • Любомир Петков: В Общински съвет Плевен цари циганско лято

Предколедно лежерно е настроението в плевенския Общински съвет, при постен дневен ред ще премине утрешната последната за годината сесия, замели сме старите проблеми, а скандалните моменти поотшумяха. Така характеризира положението председателят на групата съветници на БСП в Общински съвет Плевен Любомир Петков. По думите му, в Общински съвет Плевен цари, образно казано, циганско лято и то в момент, когато трябва вече да е започнало изготвянето на бюджета на общината за следващата година.

"Да сте чували за някаква форма на политически диалог по подготовката на този най-важен стратегически документ за развитието на Община Плевен?", попита пред журналисти Петков. Според него, "бюджетът за 2011-та отново ще се пише на коляно в канцелариите на общината и няколко дни преди заседанието на Общинския съвет през януари ще се втурнат хвърковатите чети на общината да обясняват бюджета по кварталите и населените места". Освен предложението Плевенска филхармония да се премести от зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" в зала "Катя Попова", останалите точки не привличат вниманието, коментира Любомир Петков. Той аргументира и позицията си, че БСП и той лично няма да гласуват утвърдително за това предложение в дневния ред.

"Никъде в мотивите за това преместване не можах да видя някаква сериозна причина, единственото, което е упоменато, е че така ще се спестят средства от плащане на наем за зала "Емил Димитров". Зала "Катя Попова" не е лоша, но не е за размерите на Плевенска филхармония, съмнявам се, че там ще има място за всички музиканти", каза още Любомир Петков.

Според него трябва да се обърне внимание и на записаното в предложението за преместването на Филхармонията, че културната институция ще си плаща сама консумативите. В зала "Катя Попова" се провеждат доста мероприятия, как ще стане ясно кой колко ток и вода е изхарчил, така че Филхармонията да си плаща реално изразходеното, попита председателят на групата общински съветници от БСП в Плевен. Нима общината ще зачисли отделно един човек, който да стои всеки път в залата и да засича какво са изразходили музикантите, попита Петков. Според него финансовата икономия не е основание за предложението за смяна на едната зала с другата, още повече че кметът Найден Зеленогорски по-рано обеща общинската управа да не се меси в художествено-творческата дейност на Филхармонията.

"Да изкараш музикантите от залата, в която в продължение на десетилетия осъществяват дейността си и да ги вкараш в малка заличка не е ли намеса?", попита още Петков.

Какво още каза той чуйте в звуковия файл.