Ловеч подарява филм за Деня на Освобождението
Ловеч подарява филм за Деня на Освобождението / archive.dariknews

За Деня на освобождението на Ловеч от турско робство 22 август, общината прави подарък на своите съграждани. В 21:00 ч. на 8-метров екран на сцената в кв. Вароша ще се състои прожекцията на руския филм „Турски гамбит". Входът е свободен, подсигурени са 250 седящи места.

Преди това през деня са организирани редица още прояви, посветени на 136-годишнината от освобождението на Ловеч и създаването на местното управление. В 10:00 ч. пред сградата на общината ще бъде открита фотоизложба, посветена на първия кмет на Ловеч Иван Драсов по повод 165 години от рождението му, дело е на Регионалния исторически музей.

В 17:30 ч. в катедралния храм „Света Троица" ще бъде отслужена панихида за загиналите, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в двора на храма и пред паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица. В 19 ч. венци и цветя ще бъдат поднесени на Алеята на българо-руската дружба, пред Белия и Черния паметник. От там ще тръгне след това шествие до паметника на войводата Тодор Кирков във Вароша, където също ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения.

На 22 август 1877 г. Ловеч е окончателно (за втори път) освободен от поробителите. Герой на деня от победата на руснаците при Ловеч е ген. Скобелев. Година по-късно той пише в телеграма до градския съвет на Ловеч: „Дано пролятата на 22 август кръв послужи като залог за сигурното развитие на независимостта и силата на толкова скъпата за руското сърце България".

Преди 136 години на 31 август в Ловеч е създадено местно управление. Градът е един от първите в страната, пристъпил към уреждане на градската власт и изграждане на български учреждения. Основите на местната власт в сътрудничество с Временното руско управление полага Иван Драсов. Той е национал-революционер, общественик, депутат в първото Велико Народно събрание.