Консултативния съвет по култура в Плевен ще проведе първото си заседание заседание
Консултативния съвет по култура в Плевен ще проведе първото си заседание заседание / dariknews.bg

Новосформираният със Заповед на кмета на община Плевен от ГЕРБ проф. д-р Димитър Стойков Консултативен съвет по култура ще проведе своето първо заседание на 4 април - сряда от 16:00 часа в Заседателната зала на общината.

В състава на съвета са включени 25 имена, сред които са изтъкнати дейци на плевенската култура. Те са събрани с цел да подпомагат дейността на общинската администрация по въпроси, свързани със създаването на дългосрочна програма за развитието на културата в община Плевен. Независимо от техните политически убеждения, членовете на Консултативния съвет са представители на различни сфери от културния живот в Плевен.

Идеята на ръководството на община Плевен е събирайки ги на едно място, да работят заедно за бъдещото развитие на плевенската култура, а не да разпиляват средства и усилия, работейки като затворени системи и по единично. Така Плевен ще придобие един по широк и открит културен облик.
Идеята за създаване на такъв Консултативен съвет бе афиширана още по време на предизборната кампания за кмет на ГЕРБ в Плевен, като предизборно обещание, което вече е реализирано.

За председател на съвета е избран Стефан Петков - зам. кмет, Членовете са :
Йонита Иванова - Началник отдел „Образование и култура" , Чавдар Велинов - председател на постоянната комисия по култура в Общински съвет Плевен от БСП, съветниците от ГЕРБ и членове на комисията - Петя Василева и Даниела Гонкова, Здравко Георгиев - общински съветник от група Център, Иван Илиев - общински съвет от БНД. Следващите са: Стефка Григорова - директор на Регионален исторически музей, Милко Аспарухов - Директор на Дирекция „Военно-исторически музеи", Мирослав Минчев - директор на Художествена галерия „Илия Бешков", Аня Михова - директор на регионална библиотека „Христо Смирненски", Мария Мескин - директор на галерия-дарение „Светлин Русев", Анелия Дечева - диригент на общински хор „Гена Димитрова", Плавен Марков - диригент на духовия оркестър, Данаил Цолов - директор на Северняшкия ансамбъл, Евлоги Илиев - директор на Плевенската филхармония, Илко Иларионов - директор на Плевенския театър, Жечка Димитрова - директор на Националното училище по изкуствата „ П. Пипков", Ваня Делийска - диригент на детски хор „Звъника", Ивайло Атанасов - председател на читалище „Съгласие", Даниела Димитрова - директор на плевенски фонд „Читалища", Максим Горанов - музикант, Любомир Дяковски - певец, Огнян Кузманов - художник, Искра Ганева - председател на Ротари клуб.