Няма неразкрити тежки криминални престъпления в област Плевен, намаляват кражбите, съобщи на брифинг с журналисти старши комисар Красимир Начев
Няма неразкрити тежки криминални престъпления в област Плевен, намаляват кражбите, съобщи на брифинг с журналисти старши комисар Красимир Начев / mvr pleven

На 31 октомври в сградата на ОДМВР – Плевен се проведен ежемесечен брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността, пътната безопасност и опазването на обществения ред в област Плевен. Присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, заместник директорът комисар Петър Енчев, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Младен Михайлов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Ивайло Иванов и служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, работещи по различни направления. През годината се отчита намаление на криминалната активност в цялата област, коментира пред журналистите директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев. По данни на регионалната полицейска статистика през месец октомври 2018 година има регистриран един грабеж в град Славяново, който е разкрит. Няма неразкрити тежки престъпления, с висока обществена опасност и негативен обществен отзвук сред обществеността. Най-масовите престъпни деяния са кражбите, засягащи голяма част от населението в областта. Тенденцията при тях е към намаление, подчерта заместник директорът комисар Петър Енчев.  
Началник на група в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен представи статистическа информация - 49 са регистрираните престъпления в областта в малките населени места, от които 10 са кражбите, а три от тях са разкрити. По другите се работи активно за установяване и задържане на извършителите.  
Приоритет в работата на служителите на ОДМВР – Плевен по линия „Лица, обявени за общодържавно издирване“ са издирваните по водени съдебни производства, както и с издадени европейски заповеди за арест, за които има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. Добрите резултати са отчетени от началник на група в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен: От началото на 2018 година са обявени за общодържавно издирване 444 лица. Издирените и установени лица са 475, като тук се отчитат и обявените от предходни периоди. 
Продължава изпълнението на плана за противодействие на конвенционалната престъпност чрез изпълнение на система от мерки за устойчиво намаляване на нивата на престъпност в областта. На ниво областна дирекция и РУ в региона са сформирани постоянно действащи екипи от ръководни служители за анализ и оценка на оперативната обстановка, с оглед пренасочване на сили и средства в населените места с повишени нива на престъпност.
         С цел противодействие на престъпността и намаляване на броя на извършените кражби и грабежи е засилено полицейското присъствие на територията на малките населени места, като е осигурено 24 часово полицейско присъствие в населените места, в които оперативната обстановка го налага. Ежедневно от Зонално жандармерийско управление Плевен се  командироват служители с необходимата техника за подпомагане на дейността на полицейските служители от ОДМВР-Плевен. Те участват в провежданите специализирани полицейски операции по линия „Противодействие на конвенционалната престъпност“ и охраняват населените места на територията на областта.  Активно се работи по подобряване на качеството и бързината на реакцията при сигналите за извършено престъпление. Подобрява се работата при първоначални полицейски действия по „горещи следи“.
За противодействие един от основните рискове за средата за сигурност през 2018 година, свързан с трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация,  със заповед на директора на ОДМВР Плевен е сформирана работна група за  провеждане на целенасочени издирвателни мероприятия.
Началник на група в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Плевен разясни, че оперативната обстановка в област Плевен се характеризира с така нареченото "профилиране на престъпленията", свързани с трафика на хора. В различните региона на областта трафикът на хора е изразен в почти целия спектър на деянието - с цел развратни действия и проституция, с цел трудова експлоатация, просия, търговия с новородени, както и джебчийство в страната и в почти всички европейски държави. В област Плевен има изразени форми на профилиране на престъплението – в град Плевен и региона – трафик с цел сексуална или трудова експлоатация, в Долни Дъбник и региона – трафик с цел просия, сексуална експлоатация и джебчийство, в Кнежа и региона – трафик с цел просия, трудова експлоатация, Червен бряг и региона – джебчийство, Левски и региона – джебчийство, Долна Митрополия и региона - трафик с цел сексуална експлоатация и джебчийство. От средата на 2016 година до момента са образувани 14 досъдебни производства, от които са разкрити 8 престъпления, останали за работа са 5 престъпления, а едно е прекратено. Съпоставимо с останалите области в страната област Плевен се нарежда на второ място по брой регистрирани престъпления, както и на второ място по брой разкрити.
Актуална информация за резултатите от работата на „Пътна полиция“ бяха представени от началника на сектора главен инспектор Ивайло Иванов. През 2018 година на територията на ОДМВР-Плевен за извършени нарушения на ЗДвП са съставени 153 акта и 3861 фиша за неправилно паркиране, а за превишаване на скоростта са съставени 23019 фиша. До момента са установени 67 водачи, управлява автомобили под въздействие на наркотични вещества. Засечени са 177 водачи зад волана под въздействие на алкохол, от които 62 с над 1.2 промила.