Кметът на Плевен заряза лозята на ПГ по Лозарство и винарство
Кметът на Плевен заряза лозята на ПГ по Лозарство и винарство / dariknews.bg

"Плевен е благословен с хубавата си и плодородна земя и най - вече е благословен с трудолюбивите си и гостоприемни стопани", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков при зарязването на лозето на ПГ по Лозарство и винарство „Ал. Стамболийски" в Плевен.

Кметът на Плевен заряза лозята на ПГ по Лозарство и винарство
netinfo

По случай празника Трифон Зарезан в ПГ по Лозарство и винарство в Плевен се състоя празнична програма, в която бяха включени песни и танци, както и беше пресъздаден ритуалът, характерен за празника на лозаряи винаря.

Кметът на Плевен заряза лозята на ПГ по Лозарство и винарство
netinfo

„Ние сме много горди, че Професионална гимназия по лозарство и винарство е първото национално училище от този вид, създадено благодарение на мъдростта на плевенските ръководители в далечната 1890 година, когато са решили, че тук в Плевен трябва да има такова училище", каза директорът на гимназията Бисерка Илиева. Тя допълни, че макар че в първия випуск е имало само четирима ученика, а във втория осем, две годино по - късно е взето решение да се построи учебна изба, която и до днес работи и радва плевенчани с хубавото си производство.

Гости на събитието още бяха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов и неговият заместник Петя Василева. Тази година на празника гостува и ръководството на Пловдивския аграрен университет, начело с неговия ректор проф. Грегов.

Венцислав Славков - приятел на училището, чийто баща Иван Славков през 1960 година е положил основите на сградата, в която то се намира и днес получи от директора на училището свидетелство за дарение за това, че е подпомогнал оборудването на заседателната зала с техническо оборудване.

Кметът на Плевен заряза лозята на ПГ по Лозарство и винарство
netinfo

Бисерка Илиева уточни, че Иван Славков е бил 22 години директор на училището и е единственият народен учител в областта на българското земеделско образование.