Ключов момент от Руско-турската война 1877-78 г. оживява край Плевен
Ключов момент от Руско-турската война 1877-78 г. оживява край Плевен / darik.archiv

Мащабна възстановка на един от ключовите моменти в Руско-турската война 1877-78 г. - Освобождението на Плевен, ще се състои на 7 септември т.г. при основно реконструирания исторически мост край с. Ясен. Началото е в 10.00 ч.

Историческата възстановка „Освобождението на Плевен" е една от финалните дейности при реализацията в партньорство с Областна администрация-Плевен, на „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП „Регионално развитие", обяви на пресконференция в пресклуба на БТА-Плевен, ръководителят на проекта Бранимир Мирчев - секретар на Община Плевен.

Над 400 са участниците в пресъздаването на събитията преди 136 години. Сред тях са руснаци и румънци. По-голямата част от оръжията и униформите са автентични от частни колекции, разказа по време на срещата с журналисти Ива Радоева - Управител на Студио „Златен век"-София - избран изпълнител на възстановката след проведена процедура.

Ролята на Осман паша ще изпълнява актьорът Калин Сърменов - директор на Сатиричния театър. Все още се уточнява кои участници ще бъдат в ролите на Цар Александър II и руските пълководци.

Възстановката ще бъде в две части - при Моста на победата край с. Ясен и в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II" в центъра на град Плевен, където зрителите ще наблюдават връщането в знак на уважение на сабята на Осман паша от Руския цар.

С оглед очаквания интерес към събитието Община Плевен ще осигури безплатен транспрот за зрителите. Пет автобуса ще направят два курса - в 9.00 и 9.30 ч. същия ден от Автогара Плевен, до моста при село Ясен. Те ще бъдат на разположение и за обратни курсове до Дома на книгата за втората част на спектакъла, информира секретарят на Община Плевен.

Комплексният проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен включва още реновиране сградата и прилежащите площи на Панорама „Плевенска епопея 1877-78 г.", благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост „Сторгозия" в местност „Кайлъка", както и ремонт и реставрация на исторически мост и Паметник на победата при село Ясен.

Студио „Златен век" ЕООД - София, ще реализира в рамките на проекта и възстановката „Един ден в антична крепост „Сторгозия" на 27 септември - Международния ден на туризма.