/ УМБАЛ „Д-р Г. Странски”
"Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Д-р Г. Странмски”-Плевен се сдоби с нова най-съвременна апаратура, отговаряща на последните световни стандарти", съобщи нейният началник проф. д-р Васил Тодоров, дмн.

В УМБАЛ"Георги Странски" посветиха форум на Деня на медицинските сестри/СНИМКИ/

Закупени, монтирани и вече работещи са 7 нови апарата за хемодиализа и 2 комплекта апаратура за водоподготовка на хемодиализно лечение, като така на практика е подменена цялата остаряла апаратура на Отделението по хемодиализа. Апаратура е закупена с целево отпускане на средства от Министерство на здравеопазването в размер на 300 хил. лева, съобщи проф. Тодоров.

УМБАЛ „Д-р Г. Странски”

Новите апарати подменят 7 стари апарата, които са надхвърлили допустимия експлоатационен режим от 30 хил. работни часа. Апаратурата за водоподготовка заменя старата, която е доставена и монтирана точно преди 20 г., през 1999 г. 

"Новата придобивка на Клиника по нефрология и диализа е произведена в Германия от водещи в бранша производители и отговаря на всички най-съвременни световни стандарти", казва проф. Тодоров.

С уникален апарат за безкръвни операции се сдоби Очната клиника в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“

Отделението по диализа в УМБАЛ „Д-р Г.  Странски”-Плевен е едно от най-големите в страната, то разполага с 24 хемодиализни поста и в него се провежда бъбречнозаместващо, животоподдържащо лечение на пациенти с терминална хронична бъбречна недостатъчност, с остра бъбречна недостатъчност и с тежки отравяния.

"Ежегодно в Клиниката се осъществяват над 16 000 лечебни хемодиализни процедури", каза още проф. Тодоров.