1
1 / Stranski
В „УМБАЛ - Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен се проведе ДЕСЕТИЯТ ЮБИЛЕЕН НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКИ ФОРУМ ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ПОСВЕТЕН НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО 12 май.
12 май - това е рождената дата на първата светска медицинска сестра Флоранс Найтингейл - майката на сестринството,  основала модерното сестринство съобразено с медицинската наука. Грижите за човека – болен или здрав се полагат от медицински сестри и акушерки, но и от рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, фелдшери обединени под названието специалисти по здравни грижи. Международния ден на сестринството е празник на всички, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот и в името на живота. 
По повод десетия научно-практически форум в Акушеро-гинекологичен комплекс на 8 и 9 май организираните срещи на тема "Открито за здравеопазването" бяха посетени от бъдещи майки, студенти и бременни жени. 

123
stranski

Кулминацията на празника беше на 10 май, на който бяха представени нови медицински консумативи, иновативен метод за изследване на млечната жлеза, възможностите за приложение на хранителни добавки и висококачествената природна медицина чрез използване на микотерапията предимно в онкологията.
По повод Десетия юбилеен научно-практически форум за специалисти по здравни грижи Изпълнителният директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски“ ЕАД гр. Плевен връчи 10 плакета и грамоти на отличилите се.  За цялостен принос в научната и преподавателската дейност в подготовката на здравни кадри, които успешно се реализират в Университетската болница и  по повод 45-годишнината от  създаването на МУ-Плевен е награден Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н. 

123
stranski

Наградата беше получена от доц. Александър Вълков. Награди получиха и Факултет здравни грижи с декан доц. Д-р Александър Вълков, Факултет обществено здраве с декан проф. д-р Силвия Янкуловска, наградата беше получена от доц. Д-р Гена Грънчарова и най-старата структура на МУ-Плевен – Медицински колеж с директор доц. Д-р Евгения Бързашка. С плакет и грамота беше отличена и Главна медицинска сестра Румяна Кирчева.  Медицинската сестра Румяна Михайлова от Клиника по неврология, акушеркато Малина Виткова от Клиника по акушерство и гинекология, рехабилитатор Цветомира Мончева от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина и медицинския лаборант Албена Цветкова от Лаборатория по микробиология са сред наградените професионалисти. В категорията ръководител по здравни грижи, за успешната работа в екип и цялостна дейност в областта на анестезиологията и интензивните грижи плакет и грамота получи и старша медицинска сестра Иванка Моллова от Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

123
stranski

Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на „УМБАЛ - Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен Доц. Д-р Цветан Луканов и Председателят  на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева. Доц. Д-р Ивелина Йорданова, административен отговорник на Втора клинична база, изключително увлекателно разказа историята на болницата. Сподели за работата на първите медицински сестри и първата акушерка работила в едно от най-старите лечебни заведения в страната.
Специален поздрав за всички гости и медицински специалисти беше изпълнението на Танцов състав към Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен с художествен ръководител г-жа Танушка Арабаджиева и ръководител на камерната група г-жа Христина Василева.

123
stranski


Представеното специализирано работно медицинско облекло на фирма „Бултекс 99“ гр. Пловдив е с уникалния дизайн и качествени материи на продуктите. Манекените демонстрираха най-новите тенденции работно облекло и лични предпазни средства.
„Работата на медицинската сестра е призвание. Тя трябва да се чувства със сърцето, а това, което прави, е в името на другите. Милосърдието е свързано с едно от най-безкористните човешки качества и може би най-добре представя същността на професионалиста по здравни грижи – да направиш всичко според възможностите и уменията си, за да помогнеш на болния и да дадеш надежда“ каза в поздравлението си Главната сестра на болницата Ивайла Петкова.
Ежедневието на всеки един специалист по здравни грижи  е интензивно, натоварващо физически и психически и налага притежаването на много умения, качества и компетенции. Всеки специалист се стреми да се адаптира към новите изисквания, за да осигури адекватни и висококачествени грижи за нашите пациенти. Основните ни трудности са свързани с недостига на време и натовареността. Много от специалистите по здравни грижи  работят на повече от едно работно място. Професиите на медицинската сестра, акушерката, лаборанта и рехабилитатора са неглижирани от обществото и държавата. За да се дипломираш като медицинска сестра учиш четири години, а годишната такса е почти като на обучаващите се за лекари.

123
stranski

За медицинските професии няма делник и няма празник. В болницата се работи 24 часа. В същото време те трябва постоянно да бъдат в крак с развитието и иновациите в медицината, да прилагат нови методи и подходи в грижите за пациентите. Това налага поддържането на професионалната  квалификация чрез следдипломни обучения, курсове, т.е да учат цял живот.

123
stranski

Специалистите по здравни грижи в „УМБАЛ - Д-р Г. Странски” ЕАД гр. Плевен работят всеотдайно. Главната медицинска сестра Ивайла Петкова изрази своето уважение и признателност към всички, които връщат надеждата и желанието за живот. Пожела им да бъдат благословени със здраве и много щастие.