/ archive
Юристът от Ловеч д-р Николай Николов ще представи своя книга в Клуба на дейците на културата, съобщават от там. Трудът е озаглавен „Научно-практически коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси”. Срещата, чийто модератор ще бъде Валентин Вълков, член на управителния съвет на Съюза на юристите в България и председател на организацията в Ловешка област, ще бъде на 16 ноември (четвъртък) от 17.30 ч.

Конфликтът на интереси е материя, приложима към над 120 хиляди държавни служители от трите клона на държавната власт в България. За деветте години от действието на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се натрупа значителна по обем и съдържание административна и съдебна практика.
 

1
archive


Книгата развива основните теоретични елементи на конфликта на интереси в светлината на тази практика. Представени са основните характеристики на това правонарушение като правно явление и виждане какво е конфликт на интереси в редица конкретни ситуации. За пръв път се подреждат, систематизират и анализират съдебни решения, относими към отделните текстове на закона. Изведени са типичните случаи на конфликт на интереси, относими към различни ведомствени системи.

В изданието са посочени основните пропуски в действащата нормативна уредба. Направени са и конкретни предложения за преодоляването им. Значението на направения анализ би се запазило при изменение на правната рамка на конфликта на интереси.