/ obshtina pleven
Посланикът на Република Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди, Мария Луиза Мерони - новият председател на „Конфиндустрия България”, и представители на италианския бизнес с производствени бази в Плевен се срещнаха днес с кмета на Общината Георг Спартански и с неговите заместници Милен Яков, с ресор „Финанси и икономика”, и Стефан Милев, „Европроекти и хуманитарни дейности”.

italian poslanik
obshtina pleven

Срещата беше по инициатива на гостите, а целта й - да запознаят ръководството с най-често срещаните проблеми на италианските фирми, които работят в община Плевен. Георг Спартански подчерта, че администрацията е открита за сътрудничество с всички, които искат да инвестират в Плевен.

Посланикът на Франция се срещна с кмета на Плевен

Той изтъкна и факта, че само през последната година от „Малтери Суфле България” ЕООД са взели решение да увеличат трикратно производството си в базата в града ни, а именно Плевен избраха от немския концерн за електрокабели „Леони”, за да построят завода си. Кметът подчерта също, че привличането на инвеститори означава осигуряване на заетост и възможност на плевенчани да останат тук.

italian poslanik
obshtina pleven
     

Като основен проблем на италианските инвеститори г-жа Мерони изтъкна наемането на достатъчно квалифицирани и мотивирани да работят служители. Фирмите организират обучителни курсове, след това предлагат подписване на трудови договори на обучените, но те не продължават и в предприятията отново има недостиг на работна ръка. Като друг недостатък беше дискутирана и липсата на връзка между учебните заведения и нуждите от специалисти във фирмите.

italian poslanik
obshtina pleven
     

Н. Пр. Стефано Балди изрази желанието на сънародниците си, които развиват бизнес в България, да останат тук и благодари за усилията, които Община Плевен полага за улесняване на различните процедури и за благоустрояване на града. Посланикът беше категоричен, че без обратна връзка на централната власт с местната няма как да се разпознаят проблемите.

italian poslanik
obshtina pleven

Решенията за размера на трудовото възнаграждение, за намаляване на емиграцията, за повишаване на производителността, получаването на помощи трябва да се вземат от правителството, но заинтересовани от това са местните власти, каза още Н. Пр. Стефано Балди.

italian poslanik
obshtina pleven