Интегрират универсален ключ към системите за местни данъци и такси на общините
Интегрират универсален ключ към системите за местни данъци и такси на общините / dariknews.archive

През тази година предстоят нововъведения, свързани с подобряване обслужването на гражданите и ускоряването на процеса на административни услуги, както на местно, така и на централно ниво. Това обяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му се работи в посока улесняване на гражданите при плащането местните данъци и такси, като това ще може да се случва чрез банкови карти и виртуални ПОС устройства.

Това, че вече няма да ни се налага да регистрираме колата си в общината, след като сме я регистрирали в КАТ е само началото, категоричен е Горанов.

„Това е само първата стъпка в управлението на местните данъци и такси, така че и кметовете, и Министерството на финансите, и гражданите да могат максимално бързо и лесно да установяват задълженията си и да ги управляват, да си внасят данъците все по-лесно и по различни канали. Предстои разработването и внедряването на виртуални ПОС-ове", обясни министърът.

„Персоналните идентификационни кодове, които издава безплатно Националната агенция за приходите, ще бъдат интегрирани като универсален ключ към системите, както за местни данъци и такси на общините, скоро за всички общини, и не само по отношение на местни данъци и такси, а въобще за всички електронни регистри, които държавата управлява и администрира", заяви министър Горанов.

Финансовият министър и столичният кмет Йорданка Фандъкова подписаха меморандум за сътрудничество за изграждане на съвременна система за програмно бюджетиране.

„Програмното бюджетиране е една от предпоставките за постигане на по-добър резултат и по-добра отчетност, особено за общините, където месните власти са на ежедневен отчет и са пряко избираеми от гражданите. Затова е хубаво, не само Столична община, като най-голямата в България, а всички общини постепенно да въвеждат все по-модерни похвати за управление на бюджетите си", посочи Горанов. .