ГЕРБ-Ловеч дари нови средства за църквата „Св. Марина в Баховица
ГЕРБ-Ловеч дари нови средства за църквата „Св. Марина в Баховица / gerb.lovech

И тази година ПП ГЕРБ дари част от субсидията си на храма „Св. Марина" в село Баховица. Средствата - 300 лв, са предназначени за курбана по повод храмовия празник.

На 12 юли в светата обител бе отслужена празничната литургия, която събра много богомолци от селото. Сред тях бе и народният представител Корнелия Маринова, общински ръководител на ГЕРБ в Ловеч.

Миналата година ГЕРБ дари 1000 лв за „Св. Марина", благодарението на които църквата посрещна празник си с нова камбана, след като предишната бе открадната преди 4 години.

Храмът в Баховица има нелека история. През 30-те години на миналия век започва градежът му. Почти завършен строежът бил изоставен поради липса на средства. Светилището е осветено едва през 1971 г. от патриарх Максим.
По времето на комунизма през 80-те години на миналия век храмът бил превърнат в зърнен склад, започнал да се руши, пропаднал покривът, рухнала мазилката, изчезнали иконите и камбаната.

През 2003 г. с помощта на дарители жителите на Баховица започнали да възстановяват църквата, а първото богосложение след близо 40 години било отслужено на Въскресение Христово през 2008 г.

Тази година отец Кънчо Кабадийски отслужи празничната служба, а след това в двора на църквата бе раздадени курбан за здраве, мир и добруване на жителите на Баховица. Официално храмовият празник на „Св. Марина" е на 17 юли, но когато той се пада в работен ден, се отбелязва предната събота, за да може повече хора да участват в богослужението.