gor4ev
gor4ev / mu pleven
За поредна година в навечерието на 7 април - Международен ден на здравето и празник на здравния работник - с тържествена промоция Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) ще дипломира Випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“. Празникът ще се проведе на 5 април 2019 г., петък, от 11.30 часа в зала „Магнум” на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев".
Официален гост на тържествената промоция тази година ще бъде Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, който на официална церемония в началото на празника ще удостои чл.-кор. проф. Григор Горчев с френското държавно отличие - степен „Кавалер“ на Ордена на академичните палми.

Професор д-р Горчев, Почетен Ректор и Директор на Научноизследователския институт на МУ-Плевен, е удостоен с френското държавно отличие с указ от 14 юли 2018 година на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета.   

Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.