jon4eva
jon4eva / dariknews.archive
„Ние сме тук за да открием Белене и това нямаше да бъде шега, защото действително през 2019-та година, Белене трябваше да заработи и ние действително можехме да кажем, ако не беше това правителство на Борисов, който вече 10 години управлява България и е вредно за България“.
Това каза в Плевен Елена Йончева, която е депутат от БСП и е водач на листата на партията за предстоящите избори за Европейски парламент.
„Правителството на Борисов не успя да осъществи нито един значим за България проект. Той спря три големи енергийни проекта – Бургас – Александруполис, Южен поток и Белене. В момента не само шалтерът на българската енергетика се държи в Анкара, но и кранчето също се държи от Анкара и днес нямаше да говорим за предстоящо увеличение на ел. енергията, което ще бъде обявено в средата на тази година. Нямаше вече да говорим за увеличаване на цената на електроенергията, ако Белене беше стартирала. Още преди 10 години ние казвахме, че ако Белене не бъде построена, се очаква България да стане енергийно зависима и да започне да купува електроенергия извън България, а Турция се готви да строи атомни електроцентрали в европейската си част“, каза Елена Йончева.

jon4eva
dariknews.archive

Според нея, аферата с апартаментите показва, какъв е моделът на управление на България:
„Аферата за апартаментите с водещи политици от ГЕРБ – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов показва какъв е моделът на управление и това не е афера за апартаментите, а е схемата по която се управлява България“, каза Йончева. Тя посочи, че проблемът всъщност е много по-голям, защото според нея тази афера показва, как в България се гласуват лобистки закони.

jon4eva
dariknews.archive

По отношение на определянето на Йончева като водач на листата на БСП за евроизборите, тя каза:
„И аз и г-н Станишев получихме много голям брой гласове и искам да благодаря на всички, които дадоха гласовете си. Аз разбирам, защо ми гласуват такова огромно доверие и то в аванс, защото на хората вече им е писнало и то не просто от корупцията, а от грабежа в България. Всички ние се надяваме, че ще намерим механизми, този грабеж да бъде спрян. Давам си сметка, че битката тепърва започва и тя няма да бъде лесна“, каза Елена Йончева.