Дунавските общини отбелязват празника на реката
Дунавските общини отбелязват празника на реката / netinfo

С почистване на плажната ивица, спорти игри и изложби общините Никопол и Белене ще отбележат 29 юни – Международния ден за опазване на река Дунав. Това съобщават от пресцентъра на Басейнова дерекция Плевен. Мотото, под което ще премине тазгодишната кампания, е “Водите на Дунав – нека да ги използваме разумно, а не да ги замърсяваме”. Кампанията е организирана от международната комисия за опазване на река Дунав.

В Община Белене са организирани поход до плажната ивица и почистване на плажа на Дунав, колопоход, спортни игри, викторина и почистване на бивака, както и рисунка на асфалт. Децата от Община Никопол ще участват в открита изложба на рисунки и приложни творби на тема ”Заедно за чиста вода”.

В село Байкал е учениците от местното училище ще участват в пленер на брега на реката под надслов “Дунав и корабоплаването по Дунав през детските очи” и във фотосафари на водолюбиви и водоплаващи птици. Учениците и гостите ще се включат и в екоакция за почистване на местността “Паметниците” и пристанището в селото.

Планирана е и кампания за информиране на населението за значението на река Дунав като най-голямата влажна зона и един от важните Европейски коридори