Добри практики в работата със затворници обсъдиха на обществен форум
Добри практики в работата със затворници обсъдиха на обществен форум / obladmin.pleven

На 26 юни в Плевен се състоя обществен форум на тема "Добри практики в работата с лица, лишени от свобода"
Заместник министърът на правосъдието Вергиния Мичева, областният управител Ралица Добрева и изпълнителният директор на ДП „Фонд затворно дело" Иван Иванов участваха във форум, посветен на добрите практики в работата с лишени от свобода. Събитието уважиха още зам. кметът на Плевен Стефан Петков, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, директорът на плевенския затвор Иван Петков, представители на правосъдната и правораздавателната система, както и роднини на изтърпяващи наказание лишаване от свобода.

„За нас е изключително важно не само условията в затворите да бъдат подобрени, каквото изискване ние сме си поставили, както и нашите международни партньори, но каквото изискване е поставил и съдът на Правата на човека", каза зам.министърът на правосъдието Вергиния Мичева. Тя изтъкна, че сред приоритетните задачи на министерството е и подобряване условията, в които работят служителите в затворите и местата за лишаване от свобода, както и в арестите. По думите на зам. министър Мичева тези хора работят в една наистина трудна обстановка.

„За пореден път присъствам на събитие по проекта „Добри практики в работата с лишени от свобода. Имах възможност да посетя плевенския затвор и лично се убедих в реализираните и успешно работещи дейности и инициативи, осигуряващи на лишените от свобода достойно битие, възможност за удовлетворяване на духовните и културните им потребности, както и създадените условия за придобиване на професионални умения и грамотност", каза областният управител Ралица Добрева. Тя похвали сътрудничеството с плевенския затвор в грижите по почистването на парк Кайлъка и обяви, че това ще се превърне в регулярна дейност, която ще даде възможност за трудова заетост на лишените от свобода.

Сред темите, които бяха дискутирани днес бяха ресоциализацията на изтърпелите наказание лишаване от свобода, решаване на въпроса с денталната помощ, придобиването на професионални умения и грамотност и т.н.