До 26 април Плевен е столица на българския шахмат
До 26 април Плевен е столица на българския шахмат / plevensport

На 18 април 2015 г., "Мис Плевен 2015" - Ванеса Георгиева и актьорът Веселин Плачков, който изигра в ролята на Васил Левски във филма "Дякон Левски", дадоха старт на Държавното индивидуално първенство по шахмат за мъже и жени в Плевен. Организатори на финалния турнир от националния шампионат, са Българската федерация по шахмат, ШК "Спартак Плевен XXI" и хотел "Ростов". Турнирите ще продължат до 26 април. Главни съдии на първенството са международните рефери Николай Йорданов и Здравко Недев, а техни помощници са Петьо Маринов и Пламен Стефанов. Първенството при мъжете се провежда за 79-и път, а при дамите за 64-и.

Средният рейтинг при мъжете е 2 478, което предполага едно много силно и оспорвано първенство, в което ще играят 6 гросмайстора, двама международни майстори, двама дебютанти. При мъжете най-опитен състезател е Кирил Георгиев. С най-висок рейгинг - 2 680 е Иван Чепаринов, който е бил два пъти сред първите 40 в света и е втори по сила в страната след Веселин Топалов.

В турнирите при жените ще играе легендата в българския шахмат - Маргарита Войска - 11-кратна шампионка на страната. Женският финал е с подмладени състезателки като 6 от общо 10 са в девическа възраст. Най-малка е 13-годишната Габриела Антова, която е четири пъти европейска шампионка в своята категория.

В държавното първенство плевенският клуб "Спартак Плевен XXI" ще бъде представен от гросмайстор Красимир Русев и фидемайстор Пламена Андреева, като освен тях на шахматните финали ще има още четирима плевенчани - Борис Чаталбашев, Иван Чепаринов, Светла Иванова и Симонета Иванова.

Награден фонд на турнира е около 20 000 лева.