Директорът на Плевенска филхармония призова да не се политизира институцията
Директорът на Плевенска филхармония призова да не се политизира институцията / снимка: Дарик Плевен

Ръководството на Плевенска филхармония излезе с писмо до медиите, в което отрича обвиненията на депутата Румен Петков, че в работно време музикантите са участвали организирано в митинг в столицата на 17 септември.

"Плевенска Филхармония репетира и изнася концерти в зала "Катя Попова" през всички дни от седмицата и никога в събота и неделя - по простата причина, че тогава залата е заета с сватбени тържества", подчертават от филхармонията. Като "абсолютно невярно" от там определят подозренията на народния представител, че в този ден е имало предварително планирана репетиция. Всички съботи и недели са почивни дни, когато работим в зала "Катя Попова", пояснява директорът Евлоги Илиев и прилага копие от седмичната програма на културната формация.

"Никога не съм членувал в никаква партия, никога не съм агитирал за която и да е политическа сила и няма да допусна каквато и да е политическа намеса във филхармонията!...Подозирам че невярната информация е поднесена от предишния директор на филхармонията, който не може да преглътне реалните факти, че оркестърът работи отлично, че имаше многобройни турнета в Плевенски регион, че записа първия си компакт диск от 15 години насам, че най-после започна да работи по проекти, че се създадоха синдикати с които работим заедно!", се казва още в писмото до медиите.

В него Евлоги Илиев подчертава, че "всеки опит да се политизира и очерни Плевенска филхармония, или който и да е културен институт в Плевен, ще нанесе непоправими последици за културата и духа на града ни и България!".