Над 60 са дарителите, които са се отзовали на призива за подкрепа, след като пожар унищожи голяма част от покрива на Медицинския университет /МУ/ в Плевен в края на септември, съобщи ректорът на висшето училище, проф. д-р Добромир Димитров.

Събраната до момента сума е повече от 35 000 лв. "Дарения пристигат от държави от три континента", подчерта ректорът. По думите му, събраната сума от дарения ще е в помощ за пълното възстановяване на катедра "Анатомия", която бе най-засегната от пожара.

Голям пожар горя в Медицинския университет в Плевен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ремонтът на покрива върви в срок. Проф. Димитров уточни, че за 12 дни е изготвен проектът, намерена е фирма за строителството, осигурени са материали. Общо засегната площ е 1360 кв. метра, а не както се предполагаше - 800 кв. метра. Ректорът подчерта, че застраховката ще покрие голяма част от необходимата сума за ремонта, но има съпътстващи разходи, които трябва да се платят от университета.

На 29 септември възникна пожар на покрива на Медицинския университет в Плевен, при който бяха нанесени материални щети на библиотеката, без повреди на библиотечния фонд. Засегнати бяха катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на ректората - зала "Авицена".

За набиране на средства за възстановяване след пожара МУ - Плевен обяви дарителска сметка. Тя е публикувана на интернет страницата на висшето училище.
БТА