/ iStock/Getty Images
От 3 май болница "Сърце и Мозък" в Плевен започва информационна кампания "Обичай белите си дробове! Прегледай се!", насочена към превенция на астмата. За старт е избрана не случайно датата - 3 май, защото тя е свързана с отбелязване на Световния ден за борба с астмата, съобщиха пред БТА от лечебното заведение. 

Инициативата е на Отделението по пневмология и фтизиатрия и пулмологичния кабинет като целта е да се подобри информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите.

"Между 4 и 6 % от възрастното население страда от астма. За съжаление, честотата на астмата не намалява, дори се увеличава, особено в детска възраст", коментира д-р Илия Крачунов, началник на Отделението по пневмология и фтизиатрия. Той обясни, че най-честите прояви на астмата са задух, свиркащо дишане и кашлица, които се появяват на пристъпи.

"Особено важно е заболяването да бъде уловено и лекувано навреме", допълни д-р Теменужка Игнатова. Диагнозата се поставя чрез снемане на анамнеза, при клиничен преглед, функционално изследване на дишането или с изследване на биомаркери. 

Една от съвременните медицински технологии за диагностициране на астмата, прилагана в "Сърце и Мозък" в Плевен, е чрез FeNO устройствата. Те измерват фракцията на азотния оксид в издишвания въздух на пациентите. Азотният оксид е биомаркер за астма, който отчита нивото на възпаление в белите дробове.

Консултациите със специалистите в Отделението по пневмология и фтизиатрия са от понеделник до петък след предварително записване на тел. 064 678-400.
 
БТА