astma
astma / dariknews.archive
На 2 август - петък, от 10:00. до 14:00 часа в Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ “Д-р Георги Странски“ в Плевен ще се проведат безплатни изследвания на белите дробове /спирометрии/ с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания.

В тази връзка в Заседателната зала на Община Плевен се проведе пресконференция, на която експерти на Клиниката по пневмология и фтизиатрия информираха за основните симптоми и рискови фактори на бронхиалната астма. В нея участие взеха доц. д-р Явор Иванов  - началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия към УМБАЛ“Д-р Георги Странски“, Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма/АББА/, зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков и доц. Пенка Стефанова, управител на РЗОК-Плевен.

astma
dariknews.archive

Доц. Явор Иванов очерта болестта астма в исторически план, като подчерта засилващият се интерес по отношение на изследването на астмата, което е довело до много нови открития, наложили и нови подходи в борбата с болестта.

Доц. Иванов посочи, че за област Плевен честотата на заболяване от астма при възрастните хора е около 10-11% като през последните години се забелязва ръст в заболеваемостта, особено при децата. Причините за това са много като специалистът започна с начина на реакция на организма на околната среда, която е в голяма степен генетично заложена. Той обясни, че гените, които предизвикват основните симптоми, сред които е свиването на бронхите са 150. Те си  взаимодействат в определен момент и по този начин предпоставят възникването на болестта.

astma
dariknews.archive

По отношение на околната среда доц. Д-р Явор Иванов изтъкна глобалната климатична промяна с често вариране на атмосферното налягане. Другото условие е въздухът, който дишат хората. Специалистът подчерта, че грижа на общините е да се направи така, че децата да дишат по-чист въздух, чрез често миене на улиците, както и грижата за отвеждане на трафика.

Професионалното натоварване, както и тютюнопушенето на майките са сред причините за заболяване от астма. Важно откритие е, че ако бабата е пушач, а майката не –генетичната предразположеност за заболяването е 30%.

Също така раждането чрез цезарово сечение, което в известен смисъл се превръща и в мода, както и приемането на много антибиотици от детето също са фактори, увеличавващи възможността за заболяване от астма.

Храненето на детето е изключително важно и трябва да се осигурява възможно най-естествена храна. Стерилната домашна среда, сравнена с тази сред природата или на село например, също е предпоставка за риск от астма, посочи доц. Явор Иванов.

astma
dariknews.archive

На 2 август, от 10.00. до 14.00 ч. в Клиниката по пневмология и фтизиатрия се проведат безплатни изследвания на белите дробове /спирометрии/ с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания. Адресът на клиниката е ул. "Владимир Вазов“ № 91. Телефонът за предварително записване е 064/ 886-743.

Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“ се реализира по инициатива на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ - АББА в партньорство с българското дружество за белодробни болести /БДББ/ и Българското дружество по алергология - БДА.