/ iStock/Getty Images
С водещи специалисти от Германия
Ортопеди от цялата страна се включват в Ескулап академия по ортопедия в Плевен на 9 юни в болница "Сърце и Мозък". Научното събитие ще се състои на базата на дългосрочен договор между ръководството на болницата и фирмата "Б Браун Медикал“, по който "Сърце и Мозък“ ще бъде домакин на поредица от тематични здравни форуми през следващите месеци, съобщиха пред БТА от болницата.

Първата Ескулап академия е към Клиниката по ортопедия и травматология на "Сърце и Мозък" и е на тема "Навигационно ендопротезиране на коляно", поясни проф. Аспарух Аспарухов, началник на клиниката. Той уточни, че за целта за първи път у нас пристига един от пионерите в тази техника - д-р Гюнтер Васмер. Гостът и проф. Аспарухов ще бъдат модератори на академията.

Д-р Васмер работи в болницата в град Ванген, Германия. "Гостуването му е изключителен жест и комплимент към болницата и към нашата клиника, както и посещението на проф. Рьотингер преди месец“, коментира проф. Аспарухов. Той отбеляза, че темата за навигационно ендопротезиране на коляно е изключително интересна и болниците "Сърце и Мозък" в Плевен и Бургас на практика са пионерите в тази техника  у нас: 

"Въведохме метода преди около половин година, екипът ни премина обучение и в Германия. Целта на навигационното ендопротезиране е оптимално поставяне на имплантите, защото точната им позиция определя дългосрочността на преживяване на ставата. Смея да твърдя, че този иновативен метод не се прилага никъде другаде в България. Характерното за него е щадящото лечение за пациента и бързото му следоперативно възстановяване", изтъкна проф. Аспарухов.

Ескулап академията по ортопедия в "Сърце и Мозък" ще бъде в рамките на целия 9 юни, при максимална ефективност, като организацията е съобразена с ангажираността на лекарите, които ще се включат. За участие пристигат ортопеди от цялата страна, посочиха от лечебното заведение. Програмата ще включва две операции, които ще бъдат наблюдавани от всички участници чрез конферентна видео връзка в реално време. Операциите ще бъдат извършени от проф. Аспарух Аспарухов и екипа му и от госта д-р Васмер. Предвижда се също уъркшоп под ръководството на д-р Васмер и обзорни лекции по темата на форума. 

Ескулап академията по ортопедия и следващите научни и образователни форуми са част от политиката на болницата за непрекъснато обучение на медицинските специалисти и надграждане на техните знания чрез въвеждане на най-добрите съвременни технологии, са категорични от болница "Сърце и Мозък" в Плевен. 
БТА