Бохотското съкровище е водещ експонат в изложба в Казанлък
Бохотското съкровище е водещ експонат в изложба в Казанлък / rim.pleven

На 19 март 2015 г. в Историческия музей "Искра" в град Казанлък се откри съвместна изложба с участието на Регионален исторически музей - Плевен и РИМ - Велико Търново. Тя беше представена от д-р Момчил Маринов - директор на ИМ "Искра" - Казанлък, д-р Иван Църов - директор на РИМ - Велико Търново и Владимир Найденов - директор на РИМ - Плевен.

Бохотското съкровище е водещ експонат в изложба в Казанлък
netinfo

Изложбата е под мотото „Съкровищата на Плевен в Казанлък" и РИМ-Плевен ще гостува на Историческия музей в Казанлък в продължение на няколко месеца. В нея са представени емблематични културни ценности от фонда на Плевенския музей, свързани с тракийската култура, уточниха от РИМ-Плевен.

Водещо в експозицията е Бохотското съкровище от сребърни купи. Съкровището е открито на 25 юни 1929 г. от три жени, които копаели в двор на село Бохот, Плевенска област. Находката е уникална поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове и на практика Бохотското съкровище е единственото изцяло запазено от този вид.

Сред експонатите, показани в Казанлък е и Златната купа от Белене, която сама по себе си е съкровище, защото е единственият известен златен съд от този тип и с такава украса.