Безработните ще плащат по 7.20 лв. на месец за здравно осигуряване
Безработните ще плащат по 7.20 лв. на месец за здравно осигуряване / netinfo

По 7.20 лв. за здравно осигуряване трябва да плащат на месец безработните от 1 януари, съобщават от пресцентъра на НАП Плевен.

За да се извърши плащането е необходимо безработният да нареди с платежен документ от банка или пощенски запис сумата, като задължително се посочи периода, за който се отнася плащането. Дължимата сума е 6% от 120 лв., това е половината от 240 лв. - минималният месечен размер на осигурителния доход за 2008 г. за самоосигуряващите се лица. Максималният месечен размер на осигурителния доход за тази година е 2 000 лв. До края на 2007г. той беше 1 400 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 120 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват само земеделска дейност е нарастнал от 55 на 60 лв.

От плевенската Дирекция на НАП напомнят, че самоосигуряващите се лица до 31 януари 2008г. съгласно „Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина” могат да променят вида на осигуряването си - с право или без право на болничен.