БЧК откри сметка в помощ на пострадалите от земетресението в Непал
БЧК откри сметка в помощ на пострадалите от земетресението в Непал / dariknews.archive

БЧК се присъедини към апела на МФЧК/ЧП и обявяви Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал. В тази връзка е открита банкова сметка за набиране на финансова помощ за пострадалите от земетресението в Непал и е активиран номер 1466 за изпращане на благотворителен SMS, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Непал, изразява своите съболезнования по повод хилядите жертви и се солидаризира с действията на Непалски Червен кръст и на Международното Червенокръстко движение.

Доброволците и служителите на Непалския Червен кръст работят на терен, подпомагат търсенето на оцелели и спасителните действия на властите и оказват първа помощ на засегнатите от бедствието. Екипи на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) вече работят на място за оценка на щетите и за подпомагане действията на Непалски Червен кръст, като още в събота, 25 април, МФЧК/ЧП отпусна 500 000 швейцарски франка от фонда си за незабавна реакция при бедствия.

Федерацията отвори и бедствения резерв от складовете си в Ню Делхи, Дубай, Куала Лумпур и Банкок, за да предостави материали от първа необходимост.

МФЧК/ЧП обяви спешен апел за предоставяне на незабавна хуманитарна помощ за 75 000 души, като са необходими 33,4 млн. швейцарски франка (63 188 792 лв.).

БЧК се присъединява към апела на МФЧК/ЧП и обявява Национална благотворителна кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Непал.

Дарения се набират:

• По банкова сметка
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG23UNCR70001519676152;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Непал).

• Чрез изпращане на благотворителни SMS-и на номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност 1 лев.
Оn-line на интернет страницата на БЧК - www.redcross.bg.

Българският Червен кръст поддържа непрекъсната връзка с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (www.ifrc.org)