8 плевенчани се оплакаха в комисията по жалбите
8 плевенчани се оплакаха в комисията по жалбите / netinfo

Поредната си изнесена приемна за граждани проведе в края на миналата седмица в Плевен комисията по жалбите и петициите на гражданите при Народното събрание. Общо осем жалби са подали плевенчани по време на приемната.

Въпросите, които се поставят пред комисията, са от всякакво естество, това каза председателят на комисията Йордан Бакалов. Преобладаващи, обаче, не само в Плевен, но и в цялата страна, са жалбите по взети решения относно земеразделяне.

Йордан Бакалов допълни още, че от сформирането на комисията до сега са приети общо 1780 жалби на граждани. 369 от тях са в областта на земеразделянето, 92 са за бездействие на местна власт, жалбите срещу уволнение, битови проблеми, измами, подкупи и възнаграждения са 299, за жилища, имоти и друга собственост са 137, а в областта на съдебната власт – 98. Оказва се, че и българи, живеещи в чужбина, също се обръщат за помощ към комисията.

До момента са решени 2 жалби от Германия и по една от САЩ, Италия и Китай. Те са предимно за възстановяване на имущество и за наследство. С още подробности за приемната в Плевен, за правомощията на комисията и колко жалби са получени чуйте Йордан Бакалов в прикачения файл.