41 фирми останаха без регистрация по ДДС заради пропуски
41 фирми останаха без регистрация по ДДС заради пропуски / Dariknews.bg

41 плевенски фирми са отпаднали от регистрацията по ДДС от началото на 2010 г., информират от приходната агенция. Най-често срещаните нарушения по ЗДДС, заради които се прекратява регистрацията на търговците са неподаване на справки декларации за повече от два поредни данъчни периода или невнасяне три поредни месеца на дължимия данък добавена стойност по месечните декларации, посочват от НАП. Заради системно неизпълнение на задълженията по закона за ДДС приходните инспектори са прекратили служебно регистрацията на 25 дружества.

Все повече обаче в практиката се срещат и други, предвидени от закона поводи, за налагане на тази санкция. В някои случаи задължените лица не могат да бъдат открити на посочения от тях адрес за кореспонденция или са го променили, но без да уведомят за това Агенцията по вписвания или приходните органи.  В сравнение с 2009 година броят на дерегистрираните  по тази причина е намалял, но затова пък има 7 отпаднали от регистрация поради не посочен електронен адрес за кореспонденция.

До края на март 2010 г. всички фирми, регистрирани по ЗДДС, трябваше да декларират пред НАП електронен адрес за кореспонденция, в случай, че  не са го посочили пред Агенцията по вписвания.  От началото на тази година посочването на електронен адрес за кореспонденция с НАП е част от изискванията за регистрация по ДДС.

Промяната му също се заявява пред Агенцията по вписванията или  НАП в седемдневен срок. Актуалният електронен адрес се използва от инспекторите в офис Плевен за работна кореспонденция с фирмите, като съобщенията са  подписани с електронен подпис.