30 платна на Найден Петков показва изложба в Ловеч

/ Община Ловеч
Изложба от 30 платна на Найден Петков (1918-1989) бе открита на 14 март в Художествената галерия в Ловеч. Творбите са от фондовете на ловешката галерия, на галериите „Иван Фунев“-Враца, „Илия Бешков“-Плевен, и на семейството на твореца.

Национално състезание по математика се провежда в Ловеч

За живота и творчеството на Найден Петков говори директорът на галерията Валентин Узунов, който припомни, че художникът му е бил ректор в Художествената академия.

Найден Петков е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят. Най-голяма част и най-много творческа енергия е посветил на пейзажа, което може да се види и в Ловеч.

Ловешки ученици организираха благотворителен концерт за учителка

Зрителят е омагьосан да навлезе в живописен свят, където го очакват обгорени в охра цветове и плътни оловни тонове, синтетични форми и разкриваща се на планове живописна материя.

Същевременно когато Найден Петков рисува портрети, те са едни от най-ярките в съвременното българско изкуство. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа, създава рисунки с креда и въглен, монотипии.

Той има свой път и в българското кино, като е художник-постановчик на игралните филми "Неспокоен път" (1955), "Гераците" (1958), "Непримиримите" (1964). Заема длъжността ректор на Художествената академия от 1985 до 1987 г., посмъртно е удостоен със званието доктор хонорис кауза на академията.