tanja mihajlova
tanja mihajlova / бгнес
Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средни училища с чуждоезиков профил започва днес в Ловеч. То ще бъде открито в 18:00 ч. от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, съобщават от пресцентъра на общината.
В 14:00 ч. днес ще има представяне и демонстрация на мобилно приложение на Съюза на българските автомобилисти - „Велошампион“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След това ще бъде посетена обновяващата се сграда  на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов". Зам.-министър Михайлова ще бъде запозната и с извършените ремонти и обновяване на ОУ „Васил Левски“ и детска градина „Зора“. От 16:00 ч. е предвидено посещение на занимания по извънкласни дейности по химия и опазване на околната среда и по физика и астрономия в Профилираната природо-математическа гимназия.
Работна среща с педагози ще се проведе в актовата зала на математическото училище от 16.30 ч. На срещата ще присъстват директори и учители по математика, информатика и природни науки от училищата от община Ловеч.
През последните години състезанието се е провеждало в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Тази година за втори път след 2017 г. домакин е община Ловеч и Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“. Състезанието се провежда под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова.
Темите за състезанието се съставят от национална комисия, определена със заповед на министъра на образованието и науката. С по-голямата част от задачите се проверява до каква степен учениците са усвоили знанията и уменията по основните теми от учебното съдържание. Не е малък и броят на задачите, при решаването на които състезателите трябва да вложат остроумие, находчивост и логическо мислене.
Участие в състезанието са заявили 250 ученици от 21 училища в страната и петима ученици от Полша. Победителите ще получат медали и предметни награди и грамоти от Министерството на образованието и науката. Награждаването е на 17 март от 9:00 ч. в зала „Америка за България“ в Езиковата гимназия.