240 доброволци  раздават 900 т храни от втория транш в област Плевен
240 доброволци раздават 900 т храни от втория транш в област Плевен / archiv.DarikNews

Областният управител Иван Новкиришки обяви днес старта на втория транш на раздаването на храните от интервенционните запаси на ЕС в Левски. Усвояемостта на първия транш в Плевен е тревожно ниска - от общо 2000 социално слаби, едва 700 са се възползвали. По този повод, директорът на РД "Социално подпомагане" Вацка Хорозова пое ангажимент служителите на дирекцията лично да съобщят на всеки, който има право на помощта, за да си вземе продуктите.

През 2012 г. в Плевенска област ще бъдат подпомогнати 13 636 души. Те ще получат в два транша по 64,89 кг храни или общо 900 тона за областта. За сравнение през миналата година са били 11 000 бенефициента, получили в три транша общо близо 600 т храни. Хранителните продукти се приемат и раздават само ако имат придружаващи сертификати за качество, годност и произход, след като са проверени от инспектори на ОД "Безопасност на храните"-Плевен.

Право на тази помощ имат граждани, които са получили енергийна помощ от Дирекция „Социално подпомагане" през отоплителен сезон 2011/2012 г., майки-осиновителки, получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година, лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, семействата получавали през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната година в дейност Личен асистент по Националната програма и лица, подпомогнати през предходната календарна година с еднократна помощ, съгласно чл.16 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане.

По време на втория транш всяко подпомогнато лице ще получи 13 продукта: 5 кг брашно, 5,5 кг ориз, 1,5 кг спагети, 0,800 кг макарони, 0,200 кг бисквити, 8 кг захар, 7 л олио, 8 кгб об, 12 кг леща, 2 кг конфитюр, 1 кг картофено пюре на прах, 1,5 кг пчелен мед, 0,250 кг кафе, общо е 52,750 кг за всеки бенефициент.

За град Плевен раздаването на продуктите ще се извърши от 12 до 23 ноември от 11.00 до 15.00 ч., в клуб „Запасни офицери", ул. „Даскал Димо"№7, бл. „Даскал Димо", в близост до църква „Св. Параскева".

Продуктите се раздават срещу лична карта, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане. С оглед на голямото количество продукти, от БЧК препоръчват подпомогнатите лица да носят чатни или пликове, с които да пренесат пакетите. Директорът на БЧК-Плевен Лукан Луканов подчерта значението на безвъзмездния труд на над 240 доброволци, които ще отговарят за раздаването на близо 900 тона храни на територията на област Плевен.

В Плевенска област са разкрити 12 временни пункта за разпределяне на храните.

Ако в края на годината, след двата транша, останат налични количества, които не бъдат потърсени от правоимащите лица в периодите на раздаване, с разрешение на ДФЗ ще се предоставят на социални заведения, които се обитават от лица с нисък социален статус.