23 са загиналите при катастрофи от началото на годината в област Плевен
23 са загиналите при катастрофи от началото на годината в област Плевен / archive.dariknews

С резолюция на Генералната асамблея на ООН всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

През 2014 г. календарният ден за възпоменание е 16 ноември.
Нека в този ден почетем паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека, призоваха от пресцентъра на МВР.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата - близки, роднини, приятели.

23 са загинали при катастрофи от началото на годината в област Плевен
На практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.

На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната скорост на движение, да избягват разговорите с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/, да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект.

Да си напомняме непрекъснато, че спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане без инциденти. Че трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност. Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени и уязвими, особено възрастните хора.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение.

На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.

Нека на 16 ноември в памет на загиналите се обединим за по-голямо уважение и променим поведението си като участници в движението за ограничаване на злополуките по пътищата.