13-годишната Симонета отново на финал при жените
13-годишната Симонета отново на финал при жените / Симонета Иванова - личен архив

 

Плевенчанката Симонета Иванова направи два поредни успешни турнира в Пловдив. На 30 януари тя участва в Открития шампионат на България за мъже по шахмат с общо 277 състезатели от 7 държави - 19 гросмайстори, 17 международни майстори и 6 фиде майстори. Надпреварата се проведе в 9 кръга. Плевенчанката завърши с 5 точки, които й отредиха специалната първа награда при 14-годишните.

Симонета участва и в полуфиналния турнир за жени, в който се определят 6-те най-добри дами за финал, който решава женската титла в България. На финала участват само 12 жени, първите 3 от миналогодишния финал плюс 3-те с най-висок рейтинг и 6 от полуфиналната квалификация.

Полуфиналният турнир се проведе в 7 кръга. В надпреварата взеха участие 19 състезателки. Мони започна с две поредни равенства, след което последваха две убедителни победи и една загуба. Два кръга преди последния на Симонета й трябваше 1 точка и половина от 2 възможни за класиране в елита. Жребият също не беше благосклонен към нея. В 6-я кръг швейцарската система на жребий срещна Симонета с международния майстор Емилия Златанова. В тази партия майсторката Златанова бързо успя да постигне реми.

В последния кръг на Симонета й трябваше само победа с черни фигури и то не срещу кой да е, а срещу м.м. Светла Йорданова, която е с най-високия рейтинг в турнира. 13-годишната Симонета не се стресна от именитата си съперничка и я накара да се предаде непосредствено преди да бъде матирана. Това е изключителен успех за Мони - втори пореден финал за жени по шахмат. Тя е най-малката финалистка в провелите се до сега 59 женски финала след световната ни шампионка гм. Антоанета Стефанова.

Симонета живее в Плевен, но тренира и се състезава за шахматния клуб "Михаил Тал" - Червен бряг.