/ iStock/Getty Images
Празничната заря ще озари небето над града
С церемония за издигане на знамената е започнало отбелязването на Димитровден - Ден на Радомир, съобщиха от Общината.

Традиционен тържествен водосвет за празника е отслужил отец Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия. В Общинския исторически музей е открита изложба-живопис на художника Богомил Благоев. Експозицията ще остане на разположение на посетителите един месец.

Честит празник, Перник

Кулминацията на празника е била прожекцията на филма "Всички пътища водят до Радомир" пред сградата на общината. Филмът е дело на "МониАрт-студио", по поръчка на община Радомир, а негов сценарист и режисьор е Симеон Григоров. Във филма участват Иво Иванов - психолог в ОУ "Христо Смирненски" и Ася Иванова - учител в детска градина "Осми март" в града.

Празничната заря ще озари небето над града в 21:00 часа. От 1855 г. Радомир чества Димитровден като празник на града,а Свети Димитър се смята за небесен покровител на жителите му.

Тогава е започнал строежът на радомирския храм "Свети великомъченик Димитър". Черквата е вдигната от майстор Миленко от село Блатешница, който е строил и южното крило на Рилския манастир, както и източните сгради на Зографския манастир в Атон.

С решение на Общинския съвет от 1999 г., е възстановен Димитровденският събор в града.