/ iStock/Getty Images
Перник чества Ден на града. Празникът ще започне в 9:00 часа с литургия в храма "Св. Иван Рилски".

Започва четиридневен фестивал „РестАрт Перник“

В 10.00 часа ще бъде открита тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъде обявен почетният гражданин на Перник за 2020 г. Официалното начало на празника ще бъде в 11:00 часа с ритуал за издигане на националния флаг, празнично слово на кмета на общината Станислав Владимиров, връчване на годишните награди "За принос" и фолклорен концерт.

От 11:30 часа най-малките перничани могат да се забавляват на детския есенен панаир, организиран от Регионалния исторически музей. В 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Будители от Пернишко".

Община Перник с нов сайт

От 12:30 часа любителите на изкуството ще могат да разгледат изложбата "Живопис и графика на Иван Стратиев" в галерията "Любен Гайдаров". В 15:00 часа ще започне младежката програма пред Общинския младежки дом.

Следобед са предвидени и други прояви за деца и възрастни. Празничният концерт по повод на Деня на Перник ще започне в 18:00 часа пред Двореца на културата.

Перник чества своя празник в деня на Св. Иван Рилски, защото светецът се смята за покровител на миньорите, а историята на града е тясно свързана с развитието на въгледобива и мината.