/ БГНЕС
МРРБ взе мерки за повече дебит в язовир „Студена“
Водата, която отива в промишлените зони на Перник, е вода за питейни нужди в тези зони. Тя не е вода, която отива за промишлеността. Предприятията също имат нужда от питейна вода и именно поради тази причина вчера стана объркване. Това каза след заседанието на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Предприятията в Перник имат вода въпреки режима

В работата ни заедно с МРРБ, с местната власт това, което трябваше да направим е да видим какви са законовите срокове и как те трябва да бъдат съкратени максимално с оглед постигането на най-бърз резултат или поне облекчаване на кризата, която е в Перник. Изчистихме всички възможни процедури, вариантите са два. Ако Кризисният щаб реши да използва Закона за бедствията, тези срокове могат да бъдат изключително съкратени, което ще позволи мерките да бъдат реализирани в кратки срокове, което може би, е едно от най-важните неща. Работихме през последните седмици, за да може да има конкретни мерки и тези конкретни мерки да могат да бъдат финансирани и да бъдат изпълнени в рамките на законовите изисквания и срокове. В момента сме в готовност, това вече е свършено, допълни още Нено Димов.

Нено Димов: Не е искано и не е давано разрешение за италианския боклук

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова заяви, че МРРБ сключва споразумение с Община Перник на стойност 1 милион 890 хиляди лева за извършване на аварийна мярка, с която да се вкара повече дебит в язовир „Студена“.

„Преди време беше извършено едно съвместно обследване, което ние поискахме от „Софийска вода“ като подпомагане на дружеството в Перник да направят съвместна проверка на всички технически съоръжения и всички води, които могат да бъдат по един или друг начин насочени към яз. „Студена“. Има доклад от това изследване. След него вече сме предприели и съответните действия, за да предотвратим всякакви течове на вода нерегламентирани и да имаме техническа възможност да оперираме правилно при спиране и пускане на водата с ВиК мрежата”, заяви Аврамова.

Перник без вода днес заради подмяна на кран

"В днешния ден екипи на „Софийска вода“, които поеха ангажимент и трябваше още миналата седмица да подменят един кран Ф-800, поискали сме писмено от ВиК оператора и от кмета да ни бъде даден прозорец, така че да може да се монтира този кран. В днешния ден „Софийска вода“ монтират крана, така че ще има надеждно спиране на водата към два квартала на Перник и възможност за оправяне на авариите по мрежата, която е след този кран. Другото, което извършваме в днешния ден, това е ремонтът на едно техническо съоръжение, което МОСВ пломбира. Това техническо съоръжение затваря суровата вода към промишлеността на Перник. То е затворено, пломбирано е, но установихме, че има изтичане на вода при затворено положение. Така че към днешния ден сме възложили и фирмата, която извършва ремонт на яз. Студена в днешния ден използвайки спирането на водата за монтаж на крана, да ремонтира това съоръжение", каза още регионалният министър.

МРРБ осигурява над 2 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в Перник

"Това, което сме предприели като действия и финансираме чрез кмета на община Перник, това е първо изграждане на обект на временно аварийно съоръжение, аварийна връзка от село Чуйпетлово, с. Боснек и яз. „Студена“, както и изготвянето на хидрогеоложки доклад относно изпълнението на тези дейности", допълни Аврамова.

"Имаме и друг авариен план, който е предложен от инж. Русев и екип. Този авариен план беше разгледан от много експерти, които дадоха препоръка за неговото изпълнение. В тази кризисна ситуация ние ще предприемем всички действия, дори и непопулярни мерки и действия, които могат да доведат до увеличение на притока в яз. „Студена“. Затова финансираме и този авариен план", заключи министърката.