Радомирската боза е повод за гордост на местните
Радомирската боза е повод за гордост на местните / БГНЕС
Обмисля се изграждане на фонтан на бозата в Радомир, съобщи общинският пресцентър. Инициативата все още е на фаза идеен проект. Вероятно фонтанът ще бъде атракционно съоръжение, от което да тече боза. От него ще може да отпие всеки желаещ. Това е заявил кметът Пламен Алексиев по време на отбелязването на петото издание на празника на бозата в Радомир.

Според Алексиев бозаджийството е прекрасен занаят, който освен препитание на местното население, носи със себе си и слава за града.

"Традицията трябва да бъде жива, да я поддържаме, като се надявам догодина да ви приветствам с фонтан на бозата, от който ще можем да се почерпим със сладка или кисела боза", е обявил кметът.

Какво съдържа българското космическо меню?

Празникът е започнал с откриване на изложба от детски рисунки в Общински исторически музей. След това празненството се е пренесло в музейна експозиция "Стойова къща", където посетителите са разгледали предмети, свързани с бозаджийския занаят.

По самобитен начин е бил отбелязан празникът и в село Кленовик. Там е била организирана сладкарница "Захарно петле". В нея присъстващите опитали местни лакомства със запазен от миналото вкус, като захаросани ябълки, сирени пръчици, захаринки и др.

Празник на дърпаната баница стягат в Макариополско

Сладкарница "Медвен" пък отворила врати в село Кондофрей. Гостите й са се насладили на домашно приготвени ястия, както и на традиционната радомирска боза. Малки продавачи, пременени в народни носии, са продавали зеленчуци местно производство.

Според жители на Кондофрей в селото е имало видни бозаджии, чийто майсторлък в занаята е прославил населеното място в цялата страна.

Празникът на бозата е бил отбелязан още и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Копаница, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в радомирския квартал "Върба".

Източник: БТА