/ / iStock/Getty Images
Празник на дърпаната баница стягат в Макариополско
102244
Празник на дърпаната баница стягат в Макариополско
  • Празник на дърпаната баница стягат в Макариополско
Потеклото на много от хората, живеещи в търговищкото село Макариополско е от дряновското село Гостилица. Именно от там идва и традицията баницата да се дърпа, а не да се точи. За да запазят като част от своето минало, жителите на Макариополско за пета поредна година организират празник на дърпаната баница, разказа пред Дарик секретарят на местното читалище Величка Иванова.
 
Преселението на хората от Балкана в равнината е станало през 1905-1906 г. Тогава жените пренесли и своето умение да правят дърпана баница, а мъжете започнали работа в строителството. Сега жителите на Макариополско често си организират родови срещи в дряновския балкан, за да се видят със свои братовчеди или пък да посетят къщата на своите прабаби и прадядовци.
 
За да се приготви вкусна баница, трябва да й се сложи мас, казва Величка Иванова. Маста прави баницата още по-хубава и по-хрупкава. От тестото се правят 18-20 питки, които с дърпане се оформят на кори. А плънката обикновено е с яйца и сирене. В днешно време в Макариополско осъвременяват традиционната баница и с плънка от спанак и сирене.
 
Тъй като баниците никога не стигат, по време на празника в Макариополско за две тави от вкусното изкушение ще бъде организирано наддаване. Две дами пък ще демонстрират как се дърпа баница и как се приготвя дърпана-вита баница на бохча.
 
Това, което най-много подхожда на баницата, не е нито боза, нито айрян, твърди Величка Иванова. От стари времена хората посрещали с баница и домашна пилешка супа. „Това се правеше най-вече по време на сватби, но сега тук рядко се правят такива, тъй като населението ни е застаряващо“, припомня секретарят на читалището в Макариополско.