/ iStock/Getty Images
Държавен архив-Перник и Художествена галерия-Перник представят пред публика колекцията от картини и колекционерски мечове на Юри Георгиев - директор на полицията в Перник в периода 2001-2004 година.

Ръкописи, документи и дневник на Георги Марков са вече в пернишкия Архив

В пълния й вид колекцията е била предоставена на пернишкия архив от семейството на Георгиев след неговата смърт. Тя е експонирана в галерия "Любен Гайдаров" и ще остане там до 15 август.

Колекцията съдържа картини на Иван Яхнаджиев, Златка Дъбова и Ангел Иванов, както и на едно цяло поколение пернишки художници, разказа директорът на Държавен архив - Перник Станислава Георгиева.

Общият брой на експонатите е 31. Сред тях има пластики и икони на Св. Георги, на Св. Богородица, Исус Христос, св. Архангел Михаил по оригинали от 16 и 17 век. Интерес представляват колекционерски мечове.

Те са с автографи от авторите и са подарени на Юри Георгиев по повод 50- годишният му юбилей. Има реплики на меча на хан Кубрат, Самурайски меч, на Ричард Лъвското сърце, офицерска пехотна сабя от периода на Първата световна война с инкрустиран герб на Руската федерация

Обявиха за защитено вековно дърво на 300 години (СНИМКА)

Юри Георгиев е известен на обществеността в Перник. Той е заемал различни ръководни постове в системата на МВР, работил е в ДАНС, бил е и данъчен инспектор. Членувал е в
Клуба на културните дейци и в Клуба на интелигенцията.

При предаването на колекцията семейството е поставило условие при поискване от национални и регионални галерии, тя да бъде предоставяна, каза Георгиева. Колекцията е била номинирана и избрана за най-ценно дарение за 2019 година, а поводът за настоящата изложба е 65-годишнината от рождението на Юри Георгиев.
БТА