/ iStock/Getty Images
Кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ ще събере в Монтана за празника на града - Свети Дух, готвачи от различни селища на Северозапада, писатели, поети и пазители на народните кулинарни традиции от различни читалища в региона, съобщиха от Общината в Монтана.

В продължение на няколко часа на 11 юни участниците ще готвят на жив огън в центъра на Монтана, като ще представят типични за тяхното селище ястия. Посетителите ще имат възможност да запишат и отнесат рецептите за гозбите и да ги опитат. Участниците ще бъдат с атрактивно облекло – народна носия, градски възрожденски дрехи, осъвременени варианти на традиционни костюми и др..

Ще се готви на огнища или кюмбета и в съдовете на предците, направени от глина, бакър и дърво. Ще бъдат използвани сезонни продукти, като са забранени фиксове и екзотични съставки, които не са характерни за българската кухня, обяви организаторът на фестивала Ели Лозанова от Монтана. Тя уточни, че името на фестивала не е избрано случайно – Бабина душица е местното название на мащерката, която е широко използвана подправка в северозападната кухня.

Компетентно жури ще оцени най-добрите ястия и ще награди тези, които са ги приготвили, обявиха от Общината в Монтана.
БТА