/ / iStock/Getty Images
Заловиха крадецана медния обков на покрития мост в Ловеч, съобщиха от общинската администрация.

На мястото през нощта е пристигнала и кметът на общината Корнелия Маринова. От известно време крадци системно посягат на медната ламарина на покрития мост, както и на близката сграда, известна като "Люспата". Поредното посегателство е било от 8 юли. Липсвала е медната обвивка на около 12 капандури от южната страна на емблематичния мост, добавят от Община Ловеч.

"Покритият мост е национална ценност, емблема на града. Нямам представа какъв човек трябва да си, за да се катериш по покрива и да късаш ламарина. Това е невиждана наглост и безочие, което ще бъде наказано с цялата строгост на закона. Чудя се как никой досега не чу как нощем се кърти обковът, как се ходи по покривите? Затова сега отидох на място, за да видя що за човек е вършил това", изрази възмущението си Маринова.

При полицейската акция е заловен на място 32-годишен мъж без българско гражданство, който се е бил покачил на покрива на моста и е къртил медната обвивка. Мъжът е криминално проявен, има две досъдебни производства, задържан е за 24 часа, са уточнили от полицията. Продължава разследването и за другите подобни случаи.

Община Ловеч припомня, че на 26 юни са останаха и други няколко капандури без обков от северната страна на моста. Липсващата медна ламарина е вече близо 40 кв. м, възстановяването ще струва десетки хиляди лева, смятат от общината.

За всички тези случаи е уведомена полицията, направени са огледи, иззети са записи от охранителни камери. Има образувано досъдебно производство. Общината ще предяви иск за нанесените щети, за да се възстановят средствата, изразходвани за ремонт, посочват още от общинската администрация.
БТА