/ iStock/Getty Images
Забраната се налага заради огнище на Африканска чума
В Ловешка област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине, поради установеното миналата седмица огнище на Африканска чума в животновъден обект за отглеждане на свине в землището на село Горно Трапе, община Троян.

С масови проверки започна ловният сезон на дива свиня (СНИМКИ)

"Забраната не важи за индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън населените места от предпазната и наблюдаваната зона, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти. Това е било обявено на заседание на Областната епизоотична комисия, съобщават от областната администрация.

Над 500 животни са умъртвени по хуманен начин в установеното огнище", заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев. Той е информирал още, че евтаназията е извършена в почивните дни, а късно в неделя и обезвреждането на труповете и контаминираните материали.

От началото на годината в Монтанско има 87 положителни проби на Африканска чума

Поради липса на подходящ терен за загробване в община Троян, обезвреждането е извършено с мобилен инсинератор на нарочно определена площадка. Собственикът на умъртвените животни ще бъде обезщетен съгласно разпоредбите в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Съгласно заповедта на БАБХ са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около огнището. Д-р Федерчев е добави, че ще се взимат проби от всяко едно умряло прасе в областта.

Ще се извършва и проверка за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива на собствениците ще бъдат съставяни актове, а задържаните животни евтаназирани, а труповете им унищожени под контрол.
БТА