/ ThinkStock/Getty Images
Днес е Черешова задушница
Панихида за загиналите в бившия концлагер "Слънчев бряг" край Ловеч бе отслужена на Черешова задушница, съобщават от общинската администрация.

Инициативата е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова, тъй като жертвите нямат свой гроб, а и тази пролет заради пандемията не се е състояло традиционното възпоменателно шествие-поклонение.

Черешова задушница е!


Днешното събитие е преминало при спазване на санитарните мерки с ограничен брой участници, но е излъчвано на живо във фейсбук профилите на общината, допълват от администрацията.

Панихидата е отслужил отец Петър от село Малиново.

Присъствали са кметът на Ловеч Корнелия Маринова, местни политици, общински съветници, граждани, хора на изкуството. Всички с едноминутно мълчание са почели паметта на жертвите.

"Слънчев бряг" (1959 -1962) е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Намира се в каменна кариера край Ловеч. Той е секретен обект и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 151 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора "Белене" на Дунав, където тленните останки са заравяни на пустеещия остров "Предела" до големия остров "Персин", посочват още от пресцентъра на Община Ловеч.