/ Istock
Общинските съветници решиха да прехвърлят безвъзмездно акциите на Община Ловеч от капитала на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД на държавата.

Това стана с 20 гласа „За“, един глас „Против“ и един глас „Въздържал се“. По този начин ловешката болница става почти 100 процента държавна, съобщиха от Общината.

Така съветниците отговориха положително на предложението на министъра на здравеопазването, което е пристигнало в общината. Съдържанието му бе представено от председателя на Общински съвет Петър Цолов.

Министър Хинков: Опитваме се да създадем евентуално нов модел на работа на болниците

Досега капиталът на дружеството бе разпределен така: За държавата 79,67 процента, представляващи 310 548 акции, всяка от които с номинална стойност 10 лева. За Община Априлци - 0,45 процента, за Община Летница - 0,66 , за Община Ловеч - 8,48 процента, за Община Луковит - 2,33 процента, за Община Тетевен - 2,62 процента, за Община Троян - 4.04, за Община Угърчин - 1,00 процент, за Община Ябланица - 0,75 процента.

С оглед икономическите показатели за финансовата 2022 година, отразени в годишния доклад на изпълнителния директор, за дружеството е настъпило значително увеличение на разходите и ако през текущата 2023 г. не настъпят промени във финансирането, е възможно значително да се увеличат просрочените му към момента задължения и загуби.

Предвид значителния ръст на цените на ток и газ, увеличение на минималната работна заплата, увеличение на цените на медикаменти и консумативи, нарастване на разходите за извънреден труд, поради кадрови дефицит, при ограничение на постъпленията и наличие на финансов стандарт за управление МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, няма да е налице достатъчен финансов ресурс за увеличение на работните заплати до приетите нива.

"Това неминуемо ще доведе до нови загуби на персонал и усложняване на въпроса с недостига на медицински специалисти. Надяваме се това да улесни управлението на болницата и да доведе до положителни резултати", каза кметът Корнелия Маринова.