След намесата на Делян Добрев, няма да спират тока на ОЦК
След намесата на Делян Добрев, няма да спират тока на ОЦК / netinfo

Енергийната криза в ОЦК е преодоляна, няма да бъде спряно електрозахранването на комбината, както се заканиха от НЕК по-рано днес. Сключено е споразумение между енергийната компания и ОЦК, е съобщил министърът на икономиката Делян Добрев в телефонен разговор с областния управител Иванка Таушанова, съобщиха от областната прес служба.  Фирмата е намерила начин да погаси задълженията си за ток със средства от възстановени акцизи и през следващите няколко месеца няма да има проблеми с доставките. 150 000 лева ще влезнат по сметките на енергийната компания, което решава проблемите на предприятието, поне до септември.

Проблемът бе решен с посредничеството на държавата, коментира областният управител. По думите й, това ще позволи застрашените от спиране мощности да продължат да работят, без да се създава риск от аварии, а всички заинтересовани страни да търсят благоприятен изход от кризата в ОЦК. 

Припомняме, че ОЦК дължи към днешна дата на НЕК 122 000 лева. Компанията от няколко месеца директно доставя електричество на ОЦК, след като електроразпределителното дружество за Южна България отказа да захранва завода с ток заради стари дългове.