Работниците в ОЦК се споразумяха за заплатите с ръководството на холдинга, прекратяват стачката
Работниците в ОЦК се споразумяха за заплатите с ръководството на холдинга, прекратяват стачката / netinfo

До 12 март на работниците от ОЦК-Кърджали ще им бъдат изплатени 60 процента от трудовите възнаграждения, а на следващия ден те ще се върнат на работа. До такова споразумение стигнаха синдикатите и ръководството на „Итертръст холдинг" - мажоритарен собственик на завода, след инициираната от кмета на Кърджали Хасан Азис среща, продължила повече от 4 часа.

Според споразумението останалите 40 процента от възнагражденията на работниците ще бъдат изплатени в рамките на от два до три месеца от подписването му.

От месец октомври 2011 г колективът на ОЦК не получава редовно трудовите си възнаграждения. Средствата се дават стъпаловидно и в рамките на 60 процента от размера им, което не позволява на работниците да напуснат на основание неизплатени заплати. През октомври заработката си са взели едва 32 души, през ноември - 250, през декември - 397. Тази ситуация провокира работещите в завода да преминат към стачни действия.

На днешната среща стана ясно, че сумата необходима за заплати на работниците е в размер на 1,2 милиона лева.

            Народният представител от БСП Димчо Михалевски, който също участва в срещата, заяви, трябва да бъдат сезирани данъчните органи и икономическа полиция и  да се проверят сметките на фирмата. Защото, по думите му, загубите на ОЦК са плод на самото металургично предприятие. На входа и на изхода на предприятието са все хора на холдинга, конкретизира думите си Михалевски и се обърна към Роберто Младенов, изпълнителен директор на Интертръст холдинг",  с думите: „Ако  не можете да управлявате, обявете предприятието в несъстоятелност или го националирайте."