Работници от Булфанко стачкуват заради неизплатени заплати
Работници от Булфанко стачкуват заради неизплатени заплати / netinfo

Над 100 работнички от българо-гръцката фирма "Булфанко" в Кърджали излезоха на едночасова предупредителна стачка днес. Причината за протеста им е неизплащането на месечните заплати, както и полагащите им се ваучери за храна. Ако не бъдат удовлетворени исканията им работничките ще излезат в безсрочна стачка, като ще използват различни форми на гражданско неподчинение, включително и блокиране на пътя Кърджали-Хасково, каза Магдалена Ахчиева, председател на регионалната структура на КТ "Подкрепа".
От 152 работещи по трудов договор във фирмата 130 са се подписали за участие в протеста. В края на декември 2 009 година текстилците в "Булфанко" са получили 60 на сто от месечната си заплата за септември, след което нямат  приведен и лев по картите си. За първите 10 месеца на миналата година те са били лишени и от ваучерите за храна в размер на 60 лева месечно. Друг проблем е нежеланието на гръцките работодатели да подпишат колективен трудов договор, като старият е изтекъл през октомври миналата година, каза Ахчиева.
Тя се е срещнала с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, която е поела ангажимент да се свържи с гръцкото посолство, да поиска среща със собствениците на фирмата, за да може да се разбере ясно какво се случва с фирмата. Синдикатите са имали на няколко пъти срещи със собствениците, които ги уверявали, че ще продължат да работят в България. Изпратено било писмо до министъра на труда и социалната политика, до изпълнителния директор на Главна инспекция по труда, в което синдикатите искат съдействие на институциите.