Област Кърджали водеща по реализирани пътни проекти от ОП „Регионално развитие
Област Кърджали водеща по реализирани пътни проекти от ОП „Регионално развитие / netinfo

Област Кърджали е водеща в България по реализирани обекти за пътища по Оперативна програма „Регионално развитие", отчетоха членовете на Областния съвет за развитие, който днес заседава за първи път след местните избори. В Кърджалийско приключи изпълнението на две пътни отсечки - Момчилград-Крумовград /18км/  и Чифлик-Стремци /15/ и започна строителството на трета - Крумовград - Студен кладенец /25 км/, с което се нареждаме на първо място в страната по обекти, финансирани от ОПРР, отчете директорът на ОПУ инж. Радостин Ламбрев.

През настоящата 2011-та стартира вторият лот на пътя през Маказа - трасето Кърджали - Подкова, чиито териториален обхват включва четири общини, и бе изготвен идеен проект за обходен път на Кърджали. /И двата обекта са по Оперативна програма „Транспорт"/. Очаква се през 2012-та година да бъде готов техническият проект на околовръстното, което ще реши проблема с отклоняването на тежкия трафик от центъра на града, ще повиши скоростта на транзитното движение и безопасността на гражданите и ще съкрати връзката с коридор № 9, изтъкна областният управител Иванка Таушанова, която председателства Областния съвет за развитие /ОСР/.

 Областният съвет за развитие одобри списъка на приоритетните за региона обекти           от републиканската пътна мрежа, които да бъдат включени в инвестиционната програма на АПИ за 2012 година. Догодина се очаква да стартира нови осем обекта по ОПРР.

В списъка на приоритетните обекти за 2012-та фигурират още три мостови съоръжения - в участъците Бенковски - Подкова, Боровица - Китница и Момчилград - Маказа, както и две свлачища по аварийната програма на АПИ - по път I-5 Момчилград - Маказа.